Kist olan diş çekilebilir mi?

Konyaaltı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Kist olan diş çekilebilir mi?

Diş kisti çürüklere bağlı olarak oluşan oyuklarda meydana gelen enfeksiyonlardan kaynaklanır. Diş kisti kişiye oldukça ağrı veren ve zorlayan bir süreçtir. Ancak diş kisti oluştuğunda hastaların bunu hemen fark etmesi mümkün değildir. Diş kisti oldukça yavaş oluşur ve fark edilmesi bazen aylar sürebilir.

Diş kisti büyüdüğünde ise enfekte olur ve çoğu zaman şiddetli ağrı yaparak kendini belli eder. Fark edilmeyen ve tedavi edilmeyen diş kisti büyüyerek çene kemiğine zarar verebilir. Bu yüzden diş kisti için hastaların acilen bir diş hekimine gidip tedavi ettirmesi gerekir.

Diş Kistinin Belirtileri Nelerdir?

Diş kisti enfekte olana kadar fazla belirti vermez ancak fark edilebilmesi için bazı ince noktalar vardır. Bu belirtiler şu şekilde olabilir:

  • Dişlerde hassasiyet oluşması
  • Diş etinin belli bir bölgesinde şişlik oluşması
  • Diş etine baskı uygulandığında rahatsızlık ve ağrı oluşması
  • Dişlerde kayma, gevşeme ve buna bağlı olarak dişlerin arasında boşluk oluşması
  • Kistin sinire yaptığı baskıdan dolayı yüzde uyuşma yaşanması
  • Bu belirtilere sahipseniz diş kisti oluşmuş olma ihtimali vardır. Diş kistinin varlığının diş hekimi tarafından kesin bir şekilde tespit edilmesi için röntgen çekilir.

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kisti ilaçla tedavi edilebilen veya kendiliğinden kaybolan bir şey değildir. Diş kisti tedavisi sırasında çoğunlukla lokal anestezi uygulanır. Diş kistinin tedavi edilmesi için kanal tedavisi yapılabilir veya dişin çekilmesi ve kistli bölgenin boşaltılarak tamamen temizlenmesi gerekir.

Diş hekiminiz yaptığı muayene sonucunda tedavi yönteminize karar verecektir. Kanal tedavisi uygulanacaksa dişte küçük bir delik açılır ve dişin enfeksiyonlu kısmı o bölgeden temizlenir. Daha sonra dişin iç kısmı doldurulur ve tedavi tamamlanır. Diğer bir tedavi yöntemi dişin çekilerek kistin temizlenmesidir.

Eğer diş kisti küçükse diş çekildikten sonra kistin temizlenmesi kolaydır. Ancak kistin oluştuğu bölgenin iyi temizlenememesi durumunda kist çene kemiğine sıçrayabilir ve zamanla kemiğin çökmesine neden olabilir. Eğer diş kisti büyümüş ve çene kemiğine yerleşmişse maalesef diş çekimiyle kiste ulaşmak kolay ve yeterli değildir. Böyle bir durumda kistin temizlenmesi cerrahi müdahale gerektirir.

Tedaviden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tedaviden sonra iki saat boyunca yiyecek ve içecek tüketmemeniz gerekir. Daha sonra tedavi edilen bölgenin zarar görmemesi adına sulu gıdalar tüketmeye başlayabilirsiniz. İlk gün gargara ve diş fırçalama yapmamanız gerekmektedir. Bölgenin iyileşme süresi bir ile iki hafta arasında değişebilir. Bu süreçte alkol ve sigara tüketmemeye özen göstermeniz gerekir. İyileştikten sonra ise ağız sağlığına önem vermeniz, düzenli şekilde dişlerinizi fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız önemlidir.

RANDEVUNUZU PLANLAYIN

Ağız ve diş sağlığınızla ilgili tüm sorunlarınız için randevunuzu hemen planlayabilirsiniz.

HEKİMİNİZE SORUN

Diş tedavileri hakkında detaylı bilgi ve fiyatları doktorlarımıza sorabilirsiniz.