Dişler neden aşınır? Nasıl önlenir?

Konyaaltı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Dişler neden aşınır? Nasıl önlenir?

Dişlerin aşınma olayı pek çok sebebe bağlı olarak gerçekleşir. Genel olarak dişlere tam bakılmaması sonucunda bu durumun oluşması büyük bir ihtimaldir. Üstelik diş fırçalama hataları da aynı şekilde dişlerde aşınmayı meydana getirebilir. Elbette bu problemin tedavisi de doktorlar tarafından çeşitli işlemler sonucunda gerçekleşebilir.

Diş Aşınması Neden Olur?

Yenilen sert gıdalar, yiyeceklerin sıcaklık değişiklikleri ve asitli ürünlerin güçlü kimyasal etkisi ile birlikte dişlerde aşınmalar görülebilir. Bunların dışında kişilerin diş sıkma alışkanlığı sonucunda dişler zaman içerisinde yıpranarak aşınma olabilir.

Diş Aşınması Belirtileri

Dişlerin sağlını etkileyen en kötü durumlardan bir tanesi çürük problemleridir. Çürüklerin oluşmasını sağlayan nedenler arasında ise aşınma bulunur. Diş minesinin aşınmasına bağlı olarak koruma işlemi gerçekleşmez. Aşınma belirtileri ise şu şekildedir;

  • Diş üzerinde beliren pürüzlü yapı.
  • Diş renginde gerçekleşen sararmalar.
  • Yüzeyde yumuşak türden görünüş.
  • Matlık oluşması.
  • Dişlerin uçlarında beliren tırtıklar.
  • Dişlerin birbirleri ile birleştiği kısımda çökmeler.
  • Isı değişimine karşı aşırı hassasiyet.
  • Diş üzerinde aşınma olayı gerçekleştiğinde bu belirtiler kendisini gösterir.

Diş Aşınma Tedavisi

Hassas olan dişlerde tedavi farklı gerçekleşir. Aşınmanın vermiş olduğu sonuç doğrultusunda incelmiş mine dokusu dişin hassaslaşmasını gerçekleştiren ana nedendir. İncelen bu bölge hekimin vermiş olduğu hassasiyet giderici kullanılır. Bununla birlikte lazer uygulamaları da gerçekleştirilir. Bu yöntem ile ciddi sonuçlar elde edilebilir. Üstelik incelen dişlere estetik dolgu yapılarak kuvvetlendirilebilir.

İleri derecede aşınan dişler için daha farklı tedavi yöntemi uygulanır. Genel olarak diş boyunun azaldığı ve çeneler arası ilişkinin kesilmiş olduğu görülür. Aşınmayı gerçekleştiren nedenler hekim tarafından belirlenmesinden sonra uygun tedavi yöntemine geçilir. Çeşitli materyallerin kullanılması ile birlikte bu problem tamamen ortadan kaldırılabilir.

Köprü, dolgu ve buna benzer işlemler yapılarak dişlerin eski durumuna kavuşması sağlanır. Özel planlamalar sonucunda dişler aynı renk, aynı boyut ve aynı kuvveti tekrar kazanır. Elbette işlemden sonra diş hekimi kontrolleri hiçbir zaman aksatılmamalıdır.

Diş Aşınması Nasıl Önlenir?

Dişlerin aşınmasını gerçekleştiren en önemli neden beslenme alışkanlıklarıdır. Beslenme alışkanlıklarında bulunan asitli içecekler sonucunda dişlerde zaman içerisinde aşınma meydana gelir. Kabuklu sert yiyeceklerde aşınmayı tetikleyen diğer nedenlerden sayılır. Buna bağlı olarak bu tür beslenme alışkanlıklarından mutlaka uzak durulmalıdır.

Özellikle diş fırçalama hataları da dişleri aşındırır. Diş hekimlerinin kişilere özel olarak önermiş oldukları fırçalama teknikleri sayesinde dişlerde aşınma gerçekleşmez. Diş sıkma alışkanlığı olanlar için özel koruyucu verilmelidir. Bu koruyucular dişlerini sıkma alışkanlığı olanlar için çok önemlidir. Sıkma kuvvetini azalttığı için dişlerde aşınma görülmez.

RANDEVUNUZU PLANLAYIN

Ağız ve diş sağlığınızla ilgili tüm sorunlarınız için randevunuzu hemen planlayabilirsiniz.

HEKİMİNİZE SORUN

Diş tedavileri hakkında detaylı bilgi ve fiyatları doktorlarımıza sorabilirsiniz.