Diş dolgusunun dayanma süresi nedir?

Konyaaltı Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Diş dolgusunun dayanma süresi nedir?

Diş dolgusunun dayanma süresi ele alınmadan önce diş çürüğü kavramının ele alınması gerekmektedir. Dişler çeşitli nedenlerden çürüyebilmektedir. Çürümüş olan dişlerin bu durum ile karşılaşmasında ya çekilmesi ya da dolgu yapılarak yenilenmesi gerekir.

Diş dolgusu yani tıp biliminde ki adıyla diş restorasyonu dişlerin aktif olarak kullanım ömrünü uzatmak ve sağlık kazandırmak için yapılan dişi doldurarak yenileme işlemine verilen isimdir. Bu yenileme ve doldurma işlemleri diş çürüdüğünde, dişin yapısında genellikle kırık veya yüzeysel çatlak oluştuğunda uygulanmaktadır.

Çürümekte olan dişlerin artık eski çiğneme ve öğütme işlevini yerine getiremez ve birçok durumda dişte oluşan çürük temizlenip onarılmazsa dişin tamamen yok olması ile diş kaybı yaşanır.

Çürümeye bağlı diş kaybının yaşanmaması için çürüyen dişin restore edilmesi ve temizlenmesi gerekmektedir. Diş restorasyonu işlemi ise dişin içerisinde oluşan çürük çukuruna uygun madde ile doldurulmasıyla yapılmaktadır. Tarihsel olarak çok eskiden beri uygulanan bu yönteme diş dolgusu denmektedir. Dişin bütünlüğünde herhangi bir hasar veya kırık oluştuğunda hemen uygulanması gerekir.

Diş Dolgusu Hangi Sebepler İle Eskir?

Dişe uygulanmış dolgu maddesinin eskimesinin birçok nedeni olabilmektedir. Bu sebeplerden bazıları diş minesi altında oluşan diş içi çürüme, uygulanan dolguda kırık ve çatlakların oluşması olarak belirlenebilir. Bu durumlara ek olarak dolgu maddesi kullanım süresi olan bir tıbbi üründür. Buna bağlı olarak yenilenme zamanı geldiğinde yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

Zamanla özelliğini kaybetmiş diş dolgusunun yenilenmemesi de en az diş minesinin çürümesi kadar sağlığı bozacak ciddi bir durumdur. Dişe uygulanmış dolgunun eskidiğinin birçok göstergesi bulunmaktadır. Bunlardan en görünen olanı dişte oluşan çürüme işaretleridir.

Diş Dolgusu Hangi Tarih Aralıklarında Değiştirilir?

Diş dolgusunun özelliği kaybedildiği zaman ve düzenli bakımı geldiğinde yenilenmesi gerekmektedir. Diş dolgusunun yenisi ile değiştirme zamanının geldiğinin en önemli işaretleri dolgu olan dişte ağrıların ve sızlamaların başlamasıdır. Bu ağrılar dişi aktif olarak kullanırken yemek yerken ve sıvı tüketirken sıcak içecekler içerken olabileceği gibi kendi kendine de oluşabilmektedir.

Diş Dolgusu Dişe Zarar Verir Mi?

Dolgulu diş aşınarak ve yıpranarak eskimemesi için oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Dolgu uygulanan dişe genel olarak sağlıklı dişler gibi özen göstermek çok önemlidir. Dolgu uygulanmış ve yapısı bozulmuş dişler sağlıklı dişlere nazaran daha hassastır.

Diş Dolgusu Türleri Nelerdir Ve Dayanma Süresi Nedir?

Sağlığını kaybetmiş ve çürümüş olan dişi doldurma malzemeleri kendi içerisinde bazı gruplara ayrılmaktadır. Bu sıralanan dolgu malzemelerinin bazıları çürümüş diş içerisine uygulandığında uzun yıllar sorunsuz kullanılabilirken bazı dolgu maddeleri ise geçici kullanım içindir. Diş hekimler tarafından genel olarak dolgu malzemesi olarak kullanılan maddeler şunlardır;

  • Altın dolgular,
  • Gümüş dolgular,
  • Kompozit dolgular,

Burada ele alınan malzemelerin dolgu ömrü bakımından kullanım süreleri hemen hemen aynıdır. Diş dolgusu yapılırken en doğru tercihte bulunmanız için diş hekiminizden her zaman tavsiye almalısınız.

RANDEVUNUZU PLANLAYIN

Ağız ve diş sağlığınızla ilgili tüm sorunlarınız için randevunuzu hemen planlayabilirsiniz.

HEKİMİNİZE SORUN

Diş tedavileri hakkında detaylı bilgi ve fiyatları doktorlarımıza sorabilirsiniz.